Hoe kan yoga voor ruiters je houding en zit versterken?

Hoe kan yoga voor ruiters je houding en zit versterken?

Yoga is de ideale tool om je houding en zit te versterken!

je versterkt je gehele core, verlengt de spieren in de rug en traint erop je benen afzonderlijk van elkaar te gebruiken net zoals je je benen onafhankelijk van je bovenlichaam moet gebruiken wat een ideale training is voor zit en houding op je paard.

Paardrijden is DE sport waarbij het noodzakelijk is bepaalde hulpen te geven waarbij je je benen of andere afzonderlijk van elkaar moet gebruiken. Zo moet je bovenlichaam stil en stabiel blijven terwijl je met 1 been meer buiging vraagt en met het andere een andere houding aanneemt waardoor je het paard meer begrensd, of moet je romp en schouders stabiel en recht blijven (zonder stijf te zijn!) en toch makkelijk kunnen twisten/ draaien zonder dat dit impact heeft op de houding van je benen.
Een ideaal voorbeeld waarbij flexibiliteit en kracht tegelijkertijd nodig is!

Het is als ruiter belangrijk om in balans op je paard te zitten.

Een goede zithouding start bij een sterke core! deze vangt de meeste schokken op en is de basis van je evenwicht in je zadel en zorgt voor een vaste zit. De gehele core zorgt ook voor het beschermen van je ruggengraat!

In yoga bewegen we op het ritme van de ademhaling op een dynamische manier van de ene houding naar de andere en zoeken we naar lichaamscontrole en balans.
Deze houdingen zorgen ervoor dat je niet alleen het centrum van je lichaam (je core) versterkt wat nodig is om je zit te versterken, het zorgt er ook voor dat je je benen onafhankelijk van elkaar kan gebruiken (zoals in een zijgang) of dat je stabiel je evenwicht verdeelt in je zit zoals tijdens een draai waarbij je je romp in de richting draait waar je naartoe wil(zoals in de bocht naar een sprong).

Je houding wordt niet alleen mooier maar ook effectiever dankzij yoga!
Je zit meer in balans, vind sneller en steviger je evenwicht terug (neutrale positie) nadat je paard een beweging deed die je uit balans heeft gebracht, je hebt een veel duidelijkere communicatie met je paard doordat je veel duidelijkere hulpen kan geven en dankzij meer connectie met je ademhaling zit je niet te gespannen in de schouders wat resulteert in een mooie, vloeiende houding in het zadel, maar ook de energie die je overzet naar je paard wordt hiermee een pak positiever waardoor zowel het paard als jij als ruiter je zelfzeker voelt op je paard! 

Persoonlijk voel ik me steeds een pak steviger in m’n zadel zitten na een yogasessie en zo ook alle ruiters die bij mij in coaching zijn als ik naar de feedback mag luisteren. 

Dit resulteert natuurlijk ook in betere prestaties met je paard tijdens het springen, bij dressuur, eventing en endurance!

Equi yoga @ home

Werk aan je mentale en fysieke gezondheid als ruiter, op jouw eigen ritme.
Waar & wanneer jij wil.

Krijg ongelimiteerde toegang tot al mijn yoga en mindfulness video's voor ruiters!

Equi yoga @ home

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Meer blogposts

Stay up to date, zet je op de nieuwsbrief!