Stress op je paard? Probeer deze ademhalingsoefening!

stress op je paard

Ik hoor het vaak bij ruiters en heb er zelf ook wel eens last van: stress tijdens het paardrijden. 

Het kan zijn dat je een wedstrijdruiter bent die het niet kan houden van de stress vlak voor je proef, of misschien heb je je al wel eens in paniek gevoeld nadat je paard een bepaalde plotse beweging deed en je even bang was,  of misschien rush jij zo door de dag dat je jezelf maar niet tot rust kan brengen eens je op je paard zit…. 

Klinkt een van bovenstaande situaties herkenbaar voor jou?
Lees dan zeker verder want ik deel een tip die je makkelijk kan toepassen! 


Simpel gezegd wil stress het volgende zeggen:
een gedachte of gebeurtenis zorgt ervoor dat ons reptielenbrein (amygdala) in actie schiet en “gevaar” oppikt waardoor alles in je lichaam in gang gezet wordt om te vluchten of te vechten. (Dat is het gejaagde gevoel dat je ervaart). 

Super handig natuurlijk moesten we in een zeer gevaarlijke situatie zitten zoals een leeuw die uit de bosjes springt en vlak voor je neus staat… alleen is dat in onze moderne samenleving iets minder snel het geval en pikt ons brein “gevaar” op waar er niet echt gevaar is. 

Kort gesteld: door je ademhaling onder controle te houden zal je jezelf terug kunnen kalmeren en krijgt je brein het signaal dat alles ok is, vals alarm. You’re safe! 

Dat kan op verschillende manieren, zoals bv. box breathing en hartcoherentie. 
Ik bespreek vandaag de ademhalingstip die ideaal is voor wanneer je echt teveel stress ervaart en je jezelf voelt hyperventileren, nl: hartcoherentie.

Hartcoherentie: hoe begin je eraan?

Het klinkt moeilijker dan het is! 
Voor deze oefening hoef je simpelweg langer uit te ademen langs je mond dan dat je inademt langs je neus. 
Dit is voor iedereen verschillend… zo zal je in felle stress ervaren dat je niet langer dan 3 tellen kan inademen en misschien maar 3 tellen kan uitademen om dan na enkele minuten stilletjes aan langer in en uit te kunnen ademen eens je wat kalmeert. 

Over het algemeen geldt het volgende:

  • Adem in langs de neus voor 4 en uit voor 6
  • Kan je langer uitademen? IDEAAL! Dan ga je voor 4 tellen op je inademing en  op de uitademhaling.
  • Doe dit minstens 3 min. wanneer je het nodig hebt in stress situaties

BONUS:  hier geldt dezelfde regel als met mindfulness meditaties, hoe meer je dit consistent beoefent hoe meer en sneller je resultaat zal halen op stressvolle situaties of beter nog, deze veel minder ervaart.

Op het Equi-Yoga @ home platform vind je meerdere ademhalingstips terug en deze tip zit er ook als audio van 3 minuten tussen voor wat extra steun en begeleiding wanneer je het moeilijk hebt. 

Benieuwd? 
Je kan alle video’s van het platform 14 dagen ONBEPERKT  en GRATIS uittesten.
Zie ik je daar?

Share:

Meer blogposts

Stay up to date, zet je op de nieuwsbrief!