Waarom core stability voor ruiters zo belangrijk is!

Core stability voor ruiters

Core stabiliteit is van cruciaal belang voor ruiters omdat het de basis vormt voor een goede lichaamshouding, balans en controle tijdens het paardrijden. De “core” verwijst naar de spieren rondom het middelste gedeelte van het lichaam, met name de buikspieren, rugspieren, bilspieren en bekkenbodem. 

Het versterken van deze spieren en het ontwikkelen van een goede core stabiliteit heeft verschillende voordelen voor ruiters:

1. Balans & stabiliteit:

Een sterke core zorgt voor een stabiele basis in het zadel. Het helpt ruiters om hun evenwicht te bewaren en zich te verbinden met de bewegingen van het paard. Dit is vooral belangrijk bij het rijden van bochten, bij het springen, rijden van overgangen… het zorgt voor een goede balans in het zadel zodat je je paard niet belast in zijn evenwicht. 

2. Lichaamshouding:

Een goede core stabiliteit draagt bij aan een correcte lichaamshouding tijdens het rijden. Het helpt ruiters om mooi rechtop te zitten, de schouders te ontspannen en een neutrale rugpositie te behouden. Een juiste lichaamshouding zorgt voor een betere communicatie met het paard, een efficiëntere zit en minder belasting van de rug.

3. Effectieve been- en handhulpen:

Een sterke core stelt ruiters in staat om onafhankelijke bewegingen te maken met hun benen en handen. Het biedt de stabiliteit die nodig is om subtiele been- en handhulpen te geven zonder het evenwicht te verliezen of het paard te storen. Dit is vooral van belang bij het geven van verfijnde signalen aan het paard tijdens het rijden. 

4. Bescherming tegen blessures:

Een goed ontwikkelde core kan helpen blessures te voorkomen tijdens het paardrijden. Het biedt ondersteuning aan de wervelkolom en vermindert de belasting op de rugspieren. Een sterke core kan ook bijdragen aan het voorkomen van rugpijn, omdat het de wervelkolom stabiliseert en schokken opvangt tijdens de bewegingen van het paard. 

 

Om de core stabiliteit te verbeteren, kunnen ruiters specifieke oefeningen doen die gericht zijn op het versterken van de buikspieren, rugspieren en bekkenbodem.

 

Pilates, yoga en specifieke krachttrainingsoefeningen kunnen allemaal bijdragen aan het opbouwen van een sterke core. Het is ook belangrijk om regelmatig aan flexibiliteit en mobilliteit te werken, omdat deze factoren ook bijdragen aan een goede lichaamshouding en balans op het paard. Een goede core stabiliteit is een essentieel onderdeel van de algehele fysieke fitheid van een ruiter en draagt bij aan een veilige en effectieve rijervaring.

 

Test zelf eens GRATIS een core stability training voor ruiters uit:

Dankzij Equi-yoga @ home kan jij waar en wanneer aan ruitertraining doen. Je kan momenteel reeds meer dan 100 video’s zelf onbeperkt uittesten gedurende de 14 dagen GRATIS proefperiode. 

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Meer blogposts

Stay up to date, zet je op de nieuwsbrief!

Free e-book

From stiffness to suppleness

stretches for equestrians